La Reial Fà brica del Comte d'Aranda acull, fins al 4 de maig, l'exposició 'L'Alcalatén en xarxa. Poble a poble, festa a festa', una iniciativa cultural que proposa un viatge col•lectiu per les tradicions festives més representatives del territori.
L'Alcora constitueix el punt de partida d'una proposta itinerant que recorrerà tots els municipis participants amb l'objectiu d'enfortir vincles a través del patrimoni immaterial compartit. "Perquè junts som més forts. Aquesta exposició n'és un exemple, una oportunitat per a reforçar la nostra identitat com a comarca, per a mirar el passat amb orgull i construir el futur amb sentiment de pertinença", ha destacat el regidor de Cultura, Carlos Esteban.
La iniciativa s'emmarca en el projecte 'Reial Fà brica i Territori', impulsat pel Programa d'Extensió Università ria (PEU) de la Universitat Jaume I i l'Ajuntament de l'Alcora, amb el suport de tots els ajuntaments de l'Alcalatén. Un projecte amb una clara vocació integradora, sustentat en la Reial Fà brica com a eix simbòlic i funcional per a vertebrar el territori. Cal recordar que, des de la seua fundació al segle XVIII, aquest espai va ser un motor de transformació econòmica, social i cultural, i hui torna a exercir aquest paper com a punt de trobada per a iniciatives que reforcen la identitat comarcal.
L'exposició ofereix una mirada als tresors culturals de cada poble, centrada en aquelles festes i costums que millor reflecteixen la seua història viva: la 'Festa del Rotllo' de l'Alcora, 'Els Pelegrins' de les Useres, el 'Betlem' de Costur, 'l'Arc de Sant Mateu' de Figueroles, la 'Festa de Sant Miquel de les Torrocelles' de Llucena i 'La rogativa a Sant Joan de Penyagolosa', de Xodos.
A través d'aquesta iniciativa, es convida la ciutadania a apreciar el valor de la diversitat local i, al mateix temps, de la unitat comarcal. AixÃ, l'objectiu és doble: conéixer millor allò propi i reconéixer-se en allò compartit, entenent el patrimoni no sols com una herència, sinó com una eina per al dià leg, la cohesió i la projecció de futur.
Després de la seua estada inicial a l'Alcora, l'exposició es traslladarà a diferents localitats del territori, amb una segona parada prevista a les Useres i visites posteriors a Llucena i Xodos. Durant el mes de juliol tornarà a la Nau dels Forns de la Reial Fà brica, per a continuar després el seu recorregut per altres municipis com Figueroles i Costur. La clausura tindrà lloc al Menador Espai Cultural de Castelló, on es podrà visitar de l'11 al 28 de setembre.
Amb 'L'Alcalatén en xarxa', el projecte 'Reial Fà brica i Territori' reafirma el seu compromÃs amb la memòria compartida, la col·laboració entre pobles i la projecció del llegat cultural com a eina per a construir futur des de les arrels.