Vilafamés acollirà este proper dissabte 1 de març la segona edició del Vilafafest, el festival gira este any entorn el leitmotiv 'Per una ruralitat digna'. La cita es vol consolidar com un punt de trobada per a reivindicar, a través de la cultura, la importà ncia d'una ruralitat viva, ambiciosa i orgullosa de les seues arrels. El festival, que tindrà lloc a la plaça de la Tanca, ha confirmat al llarg de la setmana activitats culturals que acompanyaran una jornada de música protagonitzada pels grups Pep de la Tona, Colomet, Cactus i La Kinky Band. A més, l'entrada és totalment gratuïta, convertint esta proposta en un esdeveniment accessible per a tot tipus de públic.
Vilafamés, considerat un dels pobles més bonics de l'Estat, es convertirà de nou en un escenari de festa i reivindicació, amb la ruralitat com a gran protagonista. Els seus carrers s'animaran amb música, cultura i vida en una jornada dedicada a celebrar i reivindicar el valor de pertà nyer a un entorn rural, amb tot el que això implica, tant en riqueses com en desafiaments.
Al teatre i els concerts se suma la presentació del llibre 'Un Viaje Circular', de Joan Montañés Xipell. La cita tindrà lloc a les 12.00 h a la Biblioteca Municipal, on l'autor, a més, tindrà una conversa amb l'escriptor Enric Nomdedéu. Poques hores després, a les 16.30 h a la plaça de la Tanca i deixant un temps raonable per dinar, la companyia de teatre El Terral representarà 'Dona havia de ser', una producció que reflexiona sobre el paper de la dona rural.
A continuació, a les 18.00 h, Colomet donarà el tret de sortida a les actuacions musicals, oferint un repertori que combina festa, ball i passar-ho bé. A les 19.30 h serà Cactus qui arribarà amb un directe vibrant i ple d'energia. Pep de la Tona agafa el relleu a les 21.15 h amb el seu estil carregat d'emoció i força. Finalment, La Kinky Band, amb la seua poderosa posada en escena, tancarà la jornada a les 23.00 h.
Mostra de principis
El Vilafafest representa no només una iniciativa cultural i d'entreteniment, sinó també una mostra de principis. Mitjançant el seu lema, l'esdeveniment busca crear consciència sobre la importà ncia de valorar i protegir els espais rurals, davant els desafiaments de la despoblació i la falta de recursos que sovint afecten estes à rees.
La darrera edició del festival Vilafafest va néixer amb l'objectiu de promoure la no especulació energètica. Dins d'este context, des de l'Ajuntament, ressalten que no s'oposen a l'energia renovable, sinó que critiquen la instal·lació irracional de plantes energètiques en el territori. Un exemple que simbolitza esta postura a favor de les energies renovables i respecte cap a l'ecosistema és l'actual patrocinador oficial del CE Castelló, Global Energy, que és també un dels principals promotors del festival i una empresa que, segons fonts de l'Ajuntament de Vilafamés, "respecta l'entorn i la vida rural".
Este esdeveniment està impulsat per l'Ajuntament de Vilafamés i per la promotora castellonenca Metrònom amb el suport de la Diputació de Castelló, Facsa i Global Energy.