Els Premis AOVE de la Diputació de Castelló sumen atractiu i incrementen un 64,28% el nombre de participants.
La Diputació Provincial de Castelló, en el seu continu impuls al sector agroalimentari de la provÃncia, ha impulsat, al costat de la Fundació Intercoop, una nova edició del premi a la qualitat dels Olis d'Oliva Verge Extra (AOVE) corresponents a la campanya 2023-2024. Un certamen amb el qual la institució provincial reconeix la qualitat dels olis elaborats a partir d'oliva procedent de les comarques castellonenques.
La present edició ha comptat amb un gran acolliment, ja que han sigut 11 les empreses participants i un total de 23 AOVE participants, xifres que l'any passat es van situar en 8 empreses i 14 AOVE participants. La presidenta de la Diputació de Castelló, Marta Barrachina, ha posat en valor l'increment en la participació i ha enaltit al personal productor de l'Oli d'Oliva Verge Extra "que lluita per mantindre viu un sector i una activitat econòmica molt important per a la provÃncia de Castelló i que la posiciona en el mapa per la seua qualitat, l'excel·lència i la diferenciació".
La dirigent provincial ha incidit en "l'alta qualitat i les qualitats dels Olis d'Oliva Verge Extra que es produïxen en cadascuna de les comarques de la nostra meravellosa provÃncia".
AixÃ, després del tancament del termini de recepció de candidatures i la deliberació del jurat, El Museu de l'Oli de Segorbe acollirà este dimarts, 30 de juliol, l'acte de lliurament dels premis de la present edició en la qual 23 AOVE participants aspiren a alçar-se amb un dels guardons de les diferents categories. Les comarques Alt Maestrat, Plana Alta, Alto Palancia i Baix Maestrat estan representades en el conjunt de les candidatures.
D'una banda, es premiarà el millor AOVE frutat verd amarg, un oli amb frutat que recorde a les olives verdes sanes i fresques o a altres fruites o notes verdes amb amarg i picants marcats, encara que equilibrats.
D'altra banda, es premiarà el millor oli frutat dolç, un oli que recorde a les olives madures o a altres fruites madures amb atributs amargs i picant poc marcat. També hi haurà un premi al millor AOVE ecològic, aixà com al millor AOVE monovarietal de varietat autòctona de la provÃncia de Castelló.
Aixà mateix, esta tercera edició compta per primera vegada amb un premi i categoria per a restaurants, que premiarà al restaurant més implicat en la utilització i difusió d'AOVE de la provÃncia de Castelló.
Amb estos guardons la institució provincial posa l'accent en la necessitat de reconéixer i valorar el segell de sabor castellonenc, aixà com de fer costat als productors, promocionant ferramentes al sector per a posar en valor l'oli d'oliva com a senya d'identitat i d'excel·lència de la provÃncia de Castelló.