La presidenta de la Diputació Provincial de Castelló, Marta Barrachina, impulsa Futur Província, un pla estratègic de desenvolupament econòmic per a traçar un full de ruta que permeta dinamitzar l'activitat econòmica "perquè som una província líder, però ens enfrontem a reptes que hem d'afrontar amb èxit perquè esta terra continue sent locomotora econòmica i social".
En l'actualitat, la província de Castelló compta amb un teixit econòmic que es dividix principalment en quatre sectors: serveis, indústria, construcció i agricultura. "Hem de treballar per a intentar multiplicar les oportunitats que creixen en esta terra sense oblidar els sectors i les activitats econòmiques que són pilars i ho han de continuar sent", afirma Marta Barrachina. "Definir un full de ruta clar i a llarg termini tenint en compte les característiques específiques que definixen cada municipi i comarca de la nostra província és essencial per al futur dels castellonencs", afig la presidenta.
L'empresa encarregada de definir el Pla de Desenvolupament Econòmic de la província de Castelló Futur Província serà Co-Enable, ja que ha sigut la companyia adjudicatària del servei d'elaboració, implantació i acompanyament del pla estratègic. La signatura castellonenca té àmplia experiència en el desenvolupament i implantació d'estratègies d'impacte positiu a nivell internacional i nacional.
La presidenta de la Diputació subratlla que la meta de Futur Província és "potenciar la resiliència del territori i, per a això, cal identificar i definir les necessitats i prioritats per a augmentar la competitivitat, donant solució als reptes socioeconòmics i enfortint el teixit econòmic".
La província de Castelló compta amb un teixit econòmic que es dividix principalment en quatre grans sectors: serveis, indústria, construcció i agricultura. Entre ells destaca el sector serveis, que genera un 57% del PIB i representa el 68% de la població activa ocupada de la província.
En este objectiu, el turisme és i serà un pilar clau de l'economia de la província. "Un sector productiu de primer ordre que des de la Diputació continuarem impulsant, potenciant la competitivitat de la província com a destinació turística perquè es tracta d'una indústria que és font de riquesa per als nostres 135 municipis", apunta la líder provincial.
A més de continuar apostant per sectors clau, Futur Província "mira amb llums llargues per a definir un model de futur que multiplique les oportunitats econòmiques i laborals", ha assenyalat la presidenta. "Per a aconseguir-ho, reforcem el nostre compromís amb el desenvolupament econòmic de la província", ha afegit la dirigent provincial, qui ha explicat que "el Pla de Desenvolupament Econòmic genera un marc comú per a tots els programes i iniciatives, permetent posar el focus en projectes que donen solució als reptes de la indústria actual i aquells vinculats als nous sectors objectius".
En este sentit, la presidenta de la Diputació ha assenyalat que este pla "ha de ser la nostra guia per a millorar i enfortir el teixit econòmic dels 135 municipis i seguir en la tasca de fomentar la innovació, l'emprenedoria i la creació d'empreses sòlides que contribuïsquen al desenvolupament sostenible de la nostra província".
Traçar el camí
El Pla de Desenvolupament Econòmic constituïx, sens dubte, un full de ruta perquè, partint de les necessitats de cadascun dels sectors de la província, es promoguen de forma adequada els recursos i les mesures que permeten donar-los una resposta. "L'objectiu és identificar i definir les necessitats i prioritats de tot el territori per a augmentar la competitivitat i la resiliència, donant solució als reptes socioeconòmics del territori i enfortint el teixit econòmic", ha destacat la presidenta del Govern Provincial.
Així doncs, s'identificaran, prioritzaran, seleccionaran i analitzaran en profunditat aquells sectors estratègics amb major potencial d'implantar-se a la província, tant aquells ja presents a Castelló, com a nous sectors. I es treballarà al costat d'ells per a aconseguir augmentar la resiliència del teixit econòmic. "Es detectaran noves oportunitats i es potenciaran els sectors de referència actuals", ha subratllat Marta Barrachina.
La màxima representant de la institució, dins dels reptes a aconseguir a través d'este pla, ha fixat la generació d'ocupació estable, la creació de sinergies i eficiències, el foment del desenvolupament d'infraestructures i la projecció econòmica "com les principals metes a aconseguir per a atraure noves oportunitats i que esta província continue creixent i amb ella tots els castellonencs".
A més, la presidenta del Govern Provincial ha incidit en la necessitat de potenciar i desenvolupar el teixit industrial, mantindre la posició líder en el sector ceràmic, seguir la tendència del sector químic i petroquímic i defensar el sector primari castellonenc. "Este pla econòmic serà una radiografia detallada de la posició estratègica de la província de Castelló per a poder atraure noves inversions i per a oferir informació clau a sectors i activitats que són essencials a Castelló", ha subratllat la presidenta de la Diputació.
Castelló partix amb una posició avantatjosa, sent una de les províncies més industrialitzades d'Espanya (34% del PIB). Superant a províncies històricament industrials com Àlaba (32,5% del PIB), Burgos (32,4%) o Navarra (30%) i sent líder indiscutible dins de la Comunitat Valenciana, per damunt de València (19,2%) i Alacant (10,3%).
Sense oblidar la defensa del sector primari castellonenc, ja que a la província quasi 15.000 persones treballen en el sector primari, amb un clar domini d'agricultura, ramaderia, pesca i caça.