L'Ajuntament de Vilafamés, en col·laboració amb el Museu d'Art Contemporani Vicent Aguilera i Cerni (MACVAC) de Vilafamés, publica la sèrie documental 'Ruta dels Artistes', una proposta cultural i turÃstica el focus de la qual viatja cap als anys 70 del segle passat, quan la creació de l'entitat museÃstica en 1972 va repercutir en la reconstrucció del municipi. Mitjançant 10 capÃtols i més d'una hora de metratge, cada episodi aborda la vida, obra i transcendència d'artistes que van adquirir casa en el municipi, van viure i van ajudar a desenvolupar el projecte que Aguilera Cerni va encapçalar.
Els protagonistes dels 10 capÃtols són: Vicent Aguilera Cerni, crÃtic internacional i fundador del MACVAC; i els artistes Gabriel Cantalapiedra, Progreso, Nassio Bayarri, Uiso Alemany, Beatriz Guttmann, Hernà ndez Mompó, Joaquim Michavila, Miranda d'Amico, AgustÃn de Celis, Teresa Eguibar i Lorenzo Frechilla. D'esta manera, la sèrie documental inclou entrevistes al matrimoni d'Amico-Celis, Uiso Alemany o Nassio Bayarri, mort a inicis del 2023. Juntament amb estos testimoniatges directes, més de 30 personalitats directament relacionades amb els artistes aporten tant la seua visió i perspectiva artÃstica com a social i cultural per les repercussions positives que van derivar per a Vilafamés i el seu entorn arquitectònic.
El projecte engloba també la instal·lació de marcs QR en les façanes de les cases on van viure els artistes. D'esta manera, visitants podran fer una visita guiada per Vilafamés amb cada vÃdeo com a suport per a entendre les personalitats que van viure en Vilafamés. Els panells QR ja estan col·locats i repartits pel nucli antic del municipi.
Les peces documentals prenen una direcció en la qual subjau el reconeixement per una experiència artÃstica única en l'estat espanyol. Es tracten fets clau com les I Jornades Internacionals de CrÃtics d'Art, organitzades a Vilafamés i Benicà ssim a principis dels anys 80; la creació del col·legi 'Rinconet', una experiència pionera a Espanya en el tracte educatiu i cognitiu de persones amb diversitat funcional; les primeres exposicions a l'aire lliure a mitjan anys 70, en un Vilafamés primordialment agrÃcola; o la creació d'una acadèmia d'art a la qual van acudir, en les seues primeres fases educatives, alguns joves de la localitat.
L'arribada d'Aguilera Cerni i el seguici d'artistes i personalitats culturals que van confiar en el seu projecte es va traduir en un efecte directe de reconstrucció i revalorització del nucli antic del municipi. Un vincle directe entre poble i museu. Entre veïnat i artistes vinguts de tota Espanya, consagrats davant la crÃtica nacional molts d'ells. Vilafamés començava a convertir-se en el que és hui dia: un referent de l'avantguarda artÃstica espanyola, a través d'una fórmula inèdita en la qual els artistes van formar part del MACVAC i van crear una experiència de vida al seu voltant.
La Ruta dels Artistes està enterament disponible en el canal de YouTube del MACVAC: https://www.youtube.com/playlist?list=PLN144vWJoHEz-9aExboYKPtz7Xyu1-3Fq
La idea original de la sèrie documental Ruta dels Artistes de Vilafamés ha sigut produïda en col·laboració amb Mira el Pardalet, baix la direcció i guionització d'Àlex Falomir i Vito Palanques i el treball d'Andreu Rubert com a operador de cà mera.