L'Alcora, capital de l'Alcalatén i referent mundial en cerà mica, ha presentat en Fitur 2025 la seua variada oferta turÃstica, amb el 300 aniversari de la Reial Fà brica de Pisa i Porcellana del Comte d'Aranda com un dels principals pilars de la seua proposta. Aquesta fita posa en valor el paper de la fà brica com a bressol del sector cerà mic a la provÃncia de Castelló i també reivindica la seua importà ncia com a patrimoni històric i cultural d'abast global.
Durant l'acte, en el qual van intervindre l'alcalde de l'Alcora, Samuel Falomir, i el regidor de Cultura, Patrimoni i Turisme, Carlos Esteban, es va revelar la imatge del tricentenari, que representa el punt de partida d'una sèrie d'accions i una programació que s'estendrà fins a 2027, i que s'anirà desgranant pròximament.
La imatge commemora el 300 aniversari de la fundació de la Reial Fà brica, utilitzant elements històrics i simbòlics.
La "A" central és una representació visual de l'estil caracterÃstic de la firma del Comte d'Aranda en les seues peces, evocant autenticitat i llegat històric.
El seu disseny en color marró recorda la textura del fang, destacant el procés artesanal i l'arrelada tradició cerà mica de l'Alcora.
El text complementari "Reial Fà brica, 300 anys, l'Alcora" reforça la celebració del tricentenari, ressaltant el vincle i la importà ncia de l'emblemà tica fà brica per al municipi com a pilar fonamental de la seua identitat.
Des de la seua creació, la Reial Fà brica ha sigut un motor d'innovació i excel·lència que ha situat a l'Alcora com a origen del sector tauleller, motor econòmic de la provÃncia, i referent internacional en cerà mica, portant el seu nom i el seu art als més alts reconeixements.
AixÃ, a més de commemorar tres segles d'història, el disseny també representa l'esperit viu d'un poble orgullós del seu passat i decidit a protegir aquest llegat per a les generacions futures.
"El tricentenari de la Reial Fà brica és una oportunitat única per a projectar la nostra tradició cerà mica al món, enfortir el seu reconeixement i consolidar el paper de l'Alcora com un referent turÃstic i cultural", van destacar els representants municipals en l'acte.
Recuperació i posada en valor
L'Ajuntament de l'Alcora porta immers, des de 2017, en la rehabilitació d'aquesta veritable joia patrimonial, que representa la primera indústria cerà mica espanyola i va ser precursora del sector de paviments i revestiments cerà mics a la provÃncia de Castelló. Fundada en 1727, és considerada l'origen de la millor cerà mica europea del segle XVIII, amb una enorme influència en la cerà mica mundial.
En 2022 es va obrir al públic el primer espai restaurat i condicionat: la Nau dels Forns, un conjunt monumental construït entre 1798 i 1805 que va estar en funcionament fins a principis de la dècada de 1970. Aquesta nau, no només destaca pel seu valor patrimonial, sinó també pel seu enorme potencial turÃstic, ja que constitueix un punt d'atracció per a tots aquells interessats en la història de la cerà mica i el patrimoni industrial.
Al llarg d'aquests anys, el municipi ha rehabilitat altres importants elements de la fà brica, com ara la façana principal, i està treballant en nous projectes, per als quals l'Ajuntament ha aconseguit destacats fons del Govern d'Espanya i de la Unió Europea. Es tracta de la rehabilitació de la zona fundacional i la conversió de la nau BIC en un gran espai polivalent, la qual cosa permetrà als visitants gaudir d'una experiència completa sobre la història de la Reial Fà brica i la seua importà ncia dins del panorama cerà mic internacional.
Cerà mica i molt més
A més de la Reial Fà brica i el seu tricentenari, el municipi ha realçat la seua destacada oferta turÃstica, que combina història, cultura, naturalesa i tradicions.
La capital de l'Alcalatén compta amb nombrosos atractius: racons urbans plens d'encant, ermites, monuments i llocs d'interés històric disseminats pel seu terme municipal, paratges on gaudir de la naturalesa, festivitats i celebracions genuïnes, de profund calat popular.
Un dels principals referents és el Museu de Cerà mica. Les seues col·leccions permeten als visitants descobrir l'evolució de la cerà mica, des de les peces tradicionals de la Reial Fà brica fins a les creacions contemporà nies del CICA, i molt més (tallers, didà ctica, etc.).
La mateixa Reial Fà brica del Comte d'Aranda és també un dels grans atractius.
Un altre lloc imprescindible és el Castell de l'Alcalatén, una fortalesa d'origen islà mic. En els últims anys, s'han realitzat diverses accions per a la seua posada en valor. Destaquen treballs de consolidació estructural, accessibilitat i adequació que permeten gaudir d'aquest enclavament històric en condicions òptimes. A més del seu interés històric i cultural, el castell oferix unes vistes privilegiades.
L'entorn natural també és un dels punts forts de l'Alcora, amb el paratge de Sant Vicent, ideal per als qui busquen tranquil·litat en un espai envoltat de naturalesa. Aquest pulmó verd compta amb una ermita, zones recreatives i d'acampada, à rees de pÃcnic i senders per a gaudir en famÃlia. També trobem el paratge de Sant Cristòfol, que combina naturalesa i història, i destaca per la seua ermita i el seu mirador, que ofereix espectaculars vistes de l'Alcora i el seu entorn.
Les rutes senyalitzades són un altre element clau de l'oferta turÃstica. Entre altres:
La Ruta de la Cerà mica, que permet explorar el llegat cerà mic de la localitat.
La Ruta del Patrimoni, natural i industrial cerà mic, que combina història, naturalesa i etnologia.
La Ruta dels Murals Cerà mics, que exhibeix obres cerà miques contemporà nies de gran format integrades en diferents punts del municipi.
Altres rutes destacades, que ofereixen una experiència única per als sentits, són: Ruta de les Ermites, Un passeig al voltant de l'Alcora, Ruta Camins de la Metal·lúrgica i la Ruta Paleontològica d'Araia.
La capital de l'Alcalatén és també un destà ideal per als qui gaudeixen de l'esport a l'aire lliure. A més de senderisme per la naturalesa, els visitants poden practicar activitats com el caiac o la tirolina en l'embassament de l'Alcora o gaudir de rutes amb bicicleta.
L'Alcora manté vives celebracions i tradicions que són un reflex de la seua essència. Entre elles destaquen:
La Rompida de la Hora, per Setmana Santa, una manifestació de gran força emocional declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco, Festa d'Interés TurÃstic de la Comunitat Valenciana i Bé d'Interés Cultural.
El Dia del Rotllo, Festa d'Interés TurÃstic Provincial, és una festivitat amb més de 270 anys d'història, que destaca per la gran participació popular, de fet és un dels moments més esperats de l'any per als alcorins i alcorines.
Altres tradicions i festes rellevants: la genuïna Albà , Bé de Rellevà ncia Local, en la nit de Nadal, la festivitat de Sant Antoni, amb la singular Rècua Arriera, l'ancestral Fira del Mussol, Sant Vicent i la Mocadorà , la festivitat de Sant Cristòfol, patró de l'Alcora, amb els Ninots i altres costums com travessar el riu, les festes dels barris i, per descomptat, les festes majors de l'Alcora, en honor al SantÃssim Crist del Calvari.
A més, les jornades Al-qüra Medieval s'han consolidat com un esdeveniment de referència. Aquesta trobada permet reviure de manera fidedigna el passat històric de l'Alcora, una autèntica immersió en el segle XIII, amb una atractiva programació.
Amb la seua participació en Fitur, l'Alcora reafirma el seu compromÃs amb la posada en valor del seu patrimoni i tradicions, convidant els visitants a submergir-se en la seua història, gaudir del seu entorn natural i ser part d'unes celebracions úniques que uneixen passat, present i futur.
CategorÃas de la noticia
Quizá te interese