L'Ajuntament de Vila-real ha mostrat el seu suport a la tradició del Cant de la Carxofa, present a Vila-real des de fa quasi huitanta anys gràcies al Tercer Orde del Carme i la comunitat carmelita, amb l'objectiu d'aconseguir el reconeixement d'esta manifestació musical i religiosa com a bé d'interés cultural. La regidora de Tradicions, Miriam Caravaca, ha mantingut una reunió amb representants de la localitat d'Alaquàs, on la celebració del Cant de la Carxofa està declarada Bé de Rellevància Local, per a sumar-se a la reivindicació que este municipi valencià, juntament amb altres localitats de l'Horta Sud així com la ciutat de València, han impulsat per a aconseguir el reconeixement d'esta festa tradicional valenciana.
"Des de l'Ajuntament de Vila-real ens sentim molt orgullosos de poder conservar i projectar una tradició tan singular com el Cant de la Carxofa, que ja forma part de la nostra identitat col·lectiva. Gràcies al treball incansable del Tercer Orde del Carme i de la comunitat carmelita, hem mantingut viva durant quasi huit dècades esta manifestació de fe, cultura i música que enriquix el nostre patrimoni i enfortix els nostres vincles amb altres localitats valencianes que també compartixen esta tradició", ha assenyalat la regidora de Tradicions, Miriam Caravaca.
"Volem sumar esforços perquè esta expressió cultural i religiosa siga reconeguda com a bé d'interés cultural, perquè creiem fermament en el valor que té per a la nostra història, per a les generacions futures i per al conjunt del patrimoni valencià", ha afegit.
En la trobada, a més de la regidora de Tradicions, han participat l'exalcaldessa d'Alaquàs, Elvira Garcia Campos; Paco Pons, president d'honor dels Amics del Cant de la Carxofa d'Alaquàs; Javier Giménez, responsable de Cultura dels Amics del Cant de la Carxofa; Xelo Andrés, María Martí i José Santandreu, amics del Cant de la Carxofa; Eliseo Alcázar, Germà Major del Tercer Orde del Carme; i l'historiador Jacinto Heredia, que ha facilitat el contacte entre els representants d'ambdues localitats.
La regidora de Tradicions ha manifestat el compromís de l'equip de govern de "treballar en la promoció i difusió del nostre Cant de la Carxofa com una manifestació singular que ja forma part de la nostra identitat com a poble gràcies a la comunitat carmelita i al Tercer Orde del Carme, especialment gràcies al treball del seu Germà Major, Eliseo Alcázar". Caravaca ha tingut també paraules d'agraïment per a l'historiador vila-realenc Jacinto Heredia, "per la seua dedicació a la cura, recuperació i foment de les nostres tradicions i història".
El Cant de la Carxofa és una tradició valenciana d'origen medieval, relacionada amb les celebracions religioses en honor a la Mare de Déu. Consistix en una estructura decorativa amb forma de carxofa que s'obri com una palmera, i des de l'interior, un xiquet vestit d'àngel canta versos religiosos acompanyat de música. Estos cants són respostos pel públic i es realitzen en honor a una imatge religiosa durant una festivitat local.
La tradició del Cant de la Carxofa va arribar a Vila-real gràcies als religiosos carmelites, que adaptaren esta melodia per a honrar la Mare de Déu del Carme i la difongueren en diferents celebracions del mes de juliol. Des del convent de Caudete (Albacete), on ja es cantava, va ser portada a Vila-real per un religiós destinat al convent local fa més de mig segle. Per això, el cant sempre s'ha realitzat en castellà. El Tercer Orde del Carme celebrava la seua festa a la parròquia de Sant Jaume, i va ser en 1947, sent prior el pare Nuño Besalduch, quan es va començar a representar el Cant de la Carxofa com a cloenda de la festivitat de la Mare de Déu del Carme.