Foto de família dels II Premis Província de Castelló de El Periódico de Aquí al Saló d"Actes de la Caixa Rural de Nules. /PLÁCIDO GONZÁLEZ
El Saló d’Actes de la Caixa Rural de Nules va acollir este dimarts, 22 d’octubre, la segona edició dels Premis Província de Castelló de El Periódico de Aquí. Una cita que ha aconseguit consolidar-se, després de l’exit de la primera edició en 2023 celebrada a Peníscola, i que pretén reconéixer les iniciatives més destacades d’institucions, entitats, persones i empreses de la província.
Així, nombroses autoritats, entre les quals destaquen la delegada del Consell a Castelló, Susana Fabregat; el secretari autonòmic d’Agricultura, Aigua, Ramaderia i Pesca de la Generalitat, Vicente Tejedo; o el vicepresident segon de la Diputació de Castelló, Andrés Martínez; entre altres, van passar pel photocall per a inmortalitzar el moment abans de donar inici a la gala d’entrega de guardons. També autoritats municipals de tota la província, així com representants d’entitats, associacions i empreses van acudir a la cita.
La gala, presentada per la periodista Carmen Bort, es va iniciar amb la benvinguda de la delegada del mitjà de comunicació a la província de Castelló, Judith Celma, qui va destacar que “estos premis, són una manera de reconéixer el vostre treball incansable, amb el que feu de Castelló una província cada dia millor” i, en esta línia, El Periódico de Aquí seguirà recoxeixent eixa tasca a més de “continuar oferint un servei informatiu de qualitat, a
l’abast de tots els veïns i veïnes d’esta meravellosa província”.
Per la seua banda, el president del Grup de Comunicació El Periódico de Aquí, Pere Valenciano, va voler destacar “un pilar fonamental, el qual representa el periodisme independent de El Periódico de Aquí, que juga un paper crucial en el panorama mediàtic de Castelló i de la Comunitat Valenciana”. Valenciano va aprofitar la cita també per a denunciar les dificultats que patix la premsa local i independent en un món globalitzat, davant la feroç competència, i va aprofitar per fer una crida a la col·laboració de “la iniciativa privada d’empreses i comerços, així com a les administracions públiques”.
Entrega de guardons
Després dels discursos d’obertura, va començar l’acte d’entrega de guardons, el primer dels quals va ser molt emotiu amb la categoria Comerç Local, ja que va recaure en la pastisseria local El Rosso, un establiment que, any rere any, ha aconseguit mantindre la qualitat dels seus dolços, convertint-se en una pastisseria referent en el municipi. El propietari del negoci, Pepe Adsuara, i la seua dona Martha, van rebre el premi de la mà del seu nét i regidor de l’Ajuntament de Nules, José Vicente Adsuara.
El segon guardó, en la categoria Benestar Animal, va recaure en la campanya ‘Love Hub’, impulsada per l’Ajuntament de l'Alcora. Una iniciativa que apel·la a la humanitat, la responsabilitat i la consciència ciutadana per a frenar l'abandó animal. La delegada de Castelló de El Periódico de Aquí, Judith Celma, va fer entrega del guardó a Tica Pons, regidora de Polítiques Inclusives, Igualtat i Benestar Animal; Paqui Toledo, presidenta de Huellas Callejeras; i Rosa Tena, presidenta de l’Associació per a la Defensa dels Animals de l'Alcora.
L’alcaldessa de Vilafamés, Ana Andrada; el regidor de Cultura, Raül Forcadell; i el periodista i autor de La Ruta dels Artistes de Vilafamés, Àlex Falomir; van pujar a l’escenari per a rebre, de la mà del diputat provincial de Cultura,Alejandro Clausell, el premi en esta categoria. La iniciativa guardonada va ser ‘La Ruta dels Artistes’, una sèrie documental que, mitjançant 10 capítols i més d'una hora de metratge, aborda la vida, obra i transcendència d'artistes que van adquirir casa en el municipi, van viure i van ajudar a desenvolupar el projecte que Aguilera Cerni va encapçalar.
Per la seua banda, el premi Diveristat va recaure en l'entitat sense ànim de lucre de caràcter provincial, Síndrome de Down Castelló, que porta des de 1995 promovent accions per a aconseguir la inclusió social de les persones amb síndrome de Down i/o discapacitat intel·lectual. La directora general de les Persones amb Discapacitat de la Generalitat, Bárbara Congost, va ser l’encarregada de fer entrega d’este guardó al president de l´Associació de Síndrome de Down Castelló, Vicente Alberto Mateu, i una representació de l’associació.
La ciutat d’Orpesa va ser la guardonada en la categoría Esports, després de ser seu de nombrosos esdeveniments esportius de rellevància tant nacionals com internacionals. L’alcaldessa del municipi, Araceli de Moya, va rebre el guardó de la mà de la diputada en Les Corts, Adoración Llop.
El següent premi, en la categoria Educació, va ser per a la UNED Vila-real, una institució que va iniciar la seua marxa en el curs 1980-81 amb un objectiu clar: dotar a la província d'un centre d'Estudis superiors, especialment destinat a persones amb obligacions laborals, segona carrera o que per altres raons no pogueren compaginar el seu temps amb l'horari acadèmic d'una Universitat presencial. La secretària del centre associat, Inma Cabedo; i el subdirector jurídic, Bartolomé Ibáñez; van rebre el guardó de la mà de la diputada provincial i vicealcaldessa de Vila-real, María Fajardo.
‘Sabors de l’Alt Maestrat’, una iniciativa impulsada per l’Associació Intermunicipal Alt Maestrat, va ser guardonada en la categoria Gastronomia, per posar en valor els rics i variats productes de la comarca i la seua gastronomia, basada en productes obtinguts del camp, la ramaderia i la caça. Elia Garcia, presidenta de la Associació Intermunicipal Alt Maestrat; Mª Isabel Albalat, vicepresidenta, i Berta Claramonte, técnica; van rebre el guardó de la mà d’Andrés Martínez, vicepresident segons de la Diputació de Castelló i diputat de Turisme.
El premi Economia va recaure en el municipi amfitrió de la gala, en la Fira de Ramaderia i Maquinària Agrícola de Nules, que es remunta a l'any 1347 i enguany ha celebrat la seua 77a edició. L’alcalde del municipi, David Garcia, així com una representació de l’organització de l’esdeveniment, van rebre el guardó de la mà de la presidenta del consell rector de Caixa Rural de Nules, María Soledad Ballester.
Enguany, en la categoria de Turisme van ser dos els municipis reconeguts. Per una banda, la Vall d’Uixó, després del llançament de la seua nova marca turística ‘Uixó: arrels d’aigua’; així com el municipi de Peníscola, per la iniciativa ‘Peníscola: El plató natural més gran del món. Els alcaldes dels dos municipis, Tania Baños y Andrés Martínez, respectivament, van rebre els guardons de la mà del director general de Caixa Rural de Nules, José Francisco Estañol.
El secretari autonòmic d’Agricultura, Aigua, Ramaderia i Pesca, Vicente Tejedo, va ser l’encarregat de fer entrega del Premi Agricultura a l’Associació Nuleta per protegir i promoure la qualitat de la clemenules a la comarca de la Plana, en un context de crisi en el sector citrícola. El president de l’Associació, Juan Vicente Moros, va rebre el guardó, acompanyat d’una representació de la Nuleta.
La Germandat dels Cavallers de la Conquesta de Castelló de la Plana va rebre el premi Festes de la mà del diputat en Les Corts, Alejo Font de Mora, per la seua implicació amb les festes fundacionals de la ciutat i altres festejos tradicionals. El prohom de la germandat, Héctor Prades, va ser l’encarregat de pujar a rebre el guardó.
El festival SOM Castelló va ser guardonat en la categoria Oci després de la celebració de la seua quarta edició en 2024 i haver conseguit posicionar-se com una cita d'oci musical i responsable a la ciutat de Castelló de la Plana. Una representació de l’organització va rebre el guardó de la mà del president LGTBI Castelló, Jordi Pilar.
El col·legi Ágora Lledó International School, que va començar la seua història a Castelló en 2001 constituint-se com a Centre Educatiu i Esportiu, va rebre el guardó en la categoria Trajectòria. Jesús Molina, president del Grupo CAPS, va entregar el premi a Ana Solsona, coordinadora de primaria del col·legi Ágora Lledó.
En la categoria Empresa, enguany va ser guardonat Todojuguete, companyia que es va iniciar com a majorista d'una xarxa comercial i va crear la primera botiga en 1990, iniciant així una nova etapa de venda al públic, arribant a comptar en l'actualitat amb deu botigues. El representant, Felipe Tercero, va rebre el guardó de la mà de María Blasco, agent comercial de Ricochef.
La Diputació de Castelló va rebre el guardó en la categoria Sostenibilitat per l’impuls del Consorci Provincial d’Aigües per a aconseguir cohesió, eficiència i solidaritat en la gestió dels recursos hídrics. El diputat Alejandro Clausell va rebre el guardó de la mà de la delegada del Consell a Castelló, Susana Fabregat.
Per últim, Vila-real va rebre el guardó Especial pel 750° aniversari de la fundació de la ciutat i la programació que s'ha impulsat des de l'Ajuntament durant tot un any, amb activitats que giren entorn de la història, la cultura i la identitat vila-realenca. La vicealcaldessa, María Fajardo, va rebre el guardó de la mà de la tinent d’alcalde de Nules, Blanca Silvestre.
Una cloenda molt musical
Després de l’entrega de guardons, el secretari autonòmic d’Agricultura, Aigua, Ramaderia i Pesca de la Generalitat, Vicente Tejedo, va dedicar unes paraules de cloenda als assistents, amb les quals va agraïr a El Periódico de Aquí la celebració d’estos guardons i la seua importància en el reconeixement d’iniciatives relacionades amb l’agricultura. Per això, en les paraules del secretari autonòmic no podia faltar un guiny en defensa de l’agricultura, la ramaderia i la pesca de la província, sector vital en el desenvolupament del territori castellonenc. En esta línia, Tejedo va assegurar que des del Consell van a “seguir treballant perquè l’agricultura i els agricultors siguen el que es mereixen, malgrat el marc del món globalitzat en el qual vivim”.
També va dedicar unes paraules al públic el vicepresident segon de la Diputació de Castelló, Andrés Martínez, qui va destacar la importància del treball conjunt dels diferents municipis per a continuar portant el nom de Castelló al més alt i va voler destacar als protagonistes de la cita: els guardonats i guardonades: “hi ha moltes done si homes darrere d’estos 17 premis, que amb un sentiment fort fan que tingam una província més coneguda i singular”.
L’alcalde del municipi amfitrió de la gala, David García, va ser l’encarregat de fer la cloenda de l’acte, amb unes paraules on tampoc va faltar un sincer agraïment a El Periódico de Aquí i una enhorabona als guardonats i guardonades en uns premis que “son una xicoteta mostra de tot el que tenim a la nostra província i cal sentirnos orgullosos”, va apuntar el primer edil de Nules.
La gala va finalitzar amb una actuació del cantant Serafin Zubiri, gentilesa d'Espectacles Gilton, que va posar a tot el públic a cantar diferents temes mítics, especialment de Nino Bravo. Després d’esta musical pausa, El Periódico de Aquí va sortejar, en col·laboració amb el balneari de Montanejos, Airnostrum, l'Associació Nuleta i la Pastisseria El Rosso, diferentes lots de productes, així com dos bons per al balneari i un vol per a dos persones. En finalitzar l’acte, els assistents van disfrutar, a més, d’un vi d’honor, gentilesa de l’Ajuntament de Nules.
Comparte la noticia
Categorías de la noticia