Un instant durant el Congrés. /EPDA La Diputació Provincial de Castelló ha enaltit en el XXVII Congrés de Turisme Universitat – Empresa l'excel·lència gastronòmica de la província com a reclam turístic.
Durant la inauguració de la vint-i-setena edició d'este esdeveniment, que ha sigut pioner en la divulgació acadèmica i professional de la indústria turística, el vicepresident de la institució provincial i diputat de Turisme, Andrés Martínez, ha posat en valor la riquesa gastronòmica de Castelló i ha assegurat que “el rebost castellonenc és únic, un dels millors de la conca mediterrània, amb una varietat i qualitat de productes que ens porten a una ruta de sabor per les seues comarques, des de la mar a la muntanya”.
En este sentit, el vicepresident ha manifestat que “Castelló és seu d'este congrés perquè creiem en el turisme gastronòmic i treballem, al costat de les diferents administracions i tots els agents privats, per a convertir la nostra gastronomia en el reflex de la nostra identitat i en una font d'oportunitats per al desenrotllament econòmic i social de la nostra terra”.
El vicepresident ha estat acompanyat en l'acte inaugural del congrés per la rectora de l'UJI i presidenta de la FUE-UJI, Eva Alcón; el president executiu de la Fundació Universitat Jaume I-Empresa, Carlos Cabrera; la regidora de Turisme a l'Ajuntament de Castelló, Arantxa Miralles; i el director del congrés, Rafal Lapiedra.
Així doncs, baix el lema ‘Turisme gastronòmic: ingredient clau en el desenrotllament sostenible del territori’, la Universitat Jaume I acull durant el dia de hui i demà este congrés que, des del seu inici en 1998, s'ha convertit en un reflex de coneixement i una font inesgotable d'inspiració per a tots els que ens dediquem a este sector.
En este congrés, s'abordaran temes fonamentals que estan donant forma al futur del turisme gastronòmic. “Debatrem la importància de l'autenticitat en la creació de clubs de producte gastronòmics com és el creat pel Patronat Provincial de Turisme de la Diputació de Castelló en el qual treballem amb més de 400 entitats i empreses adherides a este”, ha explicat Andrés Martínez.
Així mateix, al llarg de les dos jornades s'explorarà l'impacte econòmic de la gastronomia en els destins, així com les noves tecnologies entorn a este producte turístic, un tema que no pot ser ignorat en el context actual.
En este sentit, el vicepresident ha indicat que la gastronomia és un factor d'atractiu turístic cada vegada més diferencial. “El turisme gastronòmic està transformant la indústria turística a nivell global, ja que és un dels principals motius de viatge per als turistes a l'hora de triar la seua destinació de vacacions”.
“L'acte de menjar no es tracta només d'un acte de supervivència, sinó d'un delit per als nostres sentits, una experiència que ens permet descobrir cultures, sabors i tradicions de tot arreu del món”, ha destacat el diputat de Turisme. Este enfocament no sols beneficia als viatgers, sinó també a les diferents destinacions turístiques.
D'esta manera, el vicepresident de la institució ha convidat als més de 120 congressistes que participen en esta edició a descobrir cada racó de la província de Castelló a través de la seua rica gastronomia. Per això, ha donat a conéixer la web Castelló Ruta de Sabor, una ferramenta essencial tant per als residents, com per als visitants, oferint una experiència integral i accessible que permet explorar i gaudir de l'oferta gastronòmica i turística de la província.
“Una manera de demostrar les virtuts gastronòmiques dels nostres productors i convidar a la gent a descobrir Castelló a través de la gastronomia”, ha subratllat Andrés Martínez, qui ha manifestat el compromís de la Diputació de Castelló amb el turisme i ha posat en valor el treball que realitza el Patronat Provincial de Turisme. “Exercix un paper fonamental en el desenrotllament i promoció d'estes experiències gastronòmiques, treballant incansablement no sols amb empreses del sector turístic-gastronòmic, sinó també amb el sector primari; productors de lactis, mel, vins, tòfona etc.”, ha expressat.
I, fruit d'este compromís de l'equip de Govern Provincial i de la dedicació del Patronat de Turisme, així com de la resta d'administracions, agents privats, productors, agricultors, etc., Castelló “s'ha convertit en un exemple de turisme gastronòmic, on els visitants poden gaudir de la seua estada i d'una excel·lent gastronomia”, ha indicat el vicepresident i diputat de Turisme.
Unes paraules que ha compartit la regidora de Turisme de l'Ajuntament de Castelló, Arantxa Miralles, qui ha defés “la gastronomia com un pilar fonamental del nostre turisme, no sols com una experiència culinària, sinó també com una ferramenta de desenrotllament sostenible. La nostra riquesa gastronòmica, basada en productes locals i de temporada, impulsa la nostra economia local i promou un model de turisme responsable i respectuós amb el medi ambient”.
Per part seua, la rectora de l'UJI i presidenta de la Fundació Universitat Jaume I-Empresa, Eva Alcón, ha apel·lat, durant la seua intervenció, al “valor estratègic de la innovació per a guanyar competitivitat” i ha destacat que, és precisament en este àmbit, on “la Universitat Jaume I pot generar les seues majors aportacions a través de la formació, la investigació i la reflexió acadèmica”.
En este sentit, Alcón ha subratllat la importància d'afavorir “punts de trobada entre la universitat i el sector empresarial, com este congrés o el nou Institut Universitari de Turisme, per a proposar solucions innovadores i estendre bones pràctiques que ajuden a respondre als reptes que té el sector”.
Finalment, el director del congrés, Rafael Lapiedra, ha posat en valor el turisme gastronòmic “que forma part de la marca d'un destí, és un vessant que pot aportar molt. Es tracta d'oferir als visitants alguna cosa més que només allotjament i transport, brindant-los una experiència que els permeta submergir-se en la cultura i l'estil de vida local”, ha conclòs Lapiedra.
Comparte la noticia
Categorías de la noticia