El president de la Generalitat, Carlos Mazón, i la presidenta de la Diputació, Marta Barrachina, durant la firma del conveni./ EPDALa Generalitat Valenciana i la Diputació de Castelló han formalitzat un conveni de col·laboració que suposarà una inversió de 20,6 milions d’euros durant els pròxims quatre anys per a millorar els sistemes de sanejament i depuració d’aigües en 80 municipis de la província, tots ells amb menys de 5.000 habitants.
L’acord, signat pel president de la Generalitat, Carlos Mazón, i la presidenta de la Diputació, Marta Barrachina, establix un full de ruta fins a 2028 per a fer front a una necessitat estructural del territori: la correcta gestió de les aigües residuals. Amb esta inversió, es preveu la construcció de 19 noves instal·lacions de depuració i la reforma o millora de 79 equips ja existents. També es contempla la redacció de projectes i la direcció d’obres, amb una partida específica d’1,7 milions d’euros.
Una de les actuacions més destacades és la planta de compostatge d’Albocàsser, que comptarà amb una inversió de 3,2 milions d’euros i que s’ha considerat clau per a la gestió dels llots resultants del procés de depuració. En total, més de 9,6 milions es destinaran a la construcció de noves estacions depuradores, i més de 9 milions es dirigiran a actuacions de millora en les ja existents.
Finançament i repartiment de responsabilitats
Segons l’acord, la Generalitat, a través de l’Entitat Pública de Sanejament d’Aigües Residuals (EPSAR), assumirà el 90% del cost d’execució de les obres de titularitat municipal, mentre que la Diputació de Castelló es farà càrrec del 10% restant. A més, serà la institució provincial qui assumirà al complet tant la redacció dels projectes com la direcció d’obra.
Esta fórmula de col·laboració entre administracions es va iniciar ja en 2023 amb una addenda al conveni preexistent. Segons han destacat ambdós dirigents, esta aliança ha permés consolidar un model de gestió que dona resposta a una reivindicació històrica del món rural castellonenc.
Un impuls al món rural i al medi ambient
Tant Mazón com Barrachina han coincidit a subratllar que l’acord suposa una aposta decidida pel món rural i per la lluita contra el despoblament. El president del Consell ha defensat que estes actuacions “donaran seguretat hídrica, milloraran la qualitat de l’aigua i garantiran una millor salubritat”, alhora que impediran que les aigües residuals contaminen aqüífers i cursos fluvials. Per la seua part, la presidenta de la Diputació ha remarcat que “invertir en depuració és garantir drets bàsics i crear condicions per al desenvolupament econòmic local”.
Les institucions també han reivindicat l’impacte ambiental positiu que suposen estes intervencions per a fer sostenible el cicle integral de l’aigua. A més, han recordat que les actuacions arribaran també a pedanies i nuclis disseminats, i que la col·laboració interinstitucional continuarà sent clau per a garantir serveis essencials en els municipis més menuts.
Balanç de dos anys i perspectives de futur
Amb este nou conveni, ja són més de 30 milions d’euros els que s’han invertit en depuració a la província de Castelló en només dos anys. Els responsables polítics han valorat este avanç com un canvi de rumb respecte a etapes anteriors i han mostrat el seu compromís per continuar millorant infraestructures essencials com l’aigua, però també l’atenció sanitària, educativa o viària.
“El que hem firmat hui és una mostra que quan les institucions cooperen de veritat, els resultats arriben”, ha afirmat Barrachina. Mazón ha conclòs que este tipus d’actuacions “reforcen els serveis bàsics que necessiten els ciutadans” i ha destacat que “complim amb les inversions que es mereixen els castellonencs”.
Comparte la noticia
Categorías de la noticia