ALMUSSAFES
Almussafes amplia el contracte del Servei d'Ajuda a Domicili de Dependència per a atendre la demanda existent
El programa, que actualment compta amb 41 usuaris actius, disposa aquest 2021 d'un pressupost de 240.000 euros, quantitat finançada per la Generalitat Valenciana
REDACCIÓN - 29/07/2021
Toni González, alcalde de
Toni González, alcalde de"Almussafes./EPDA

El passat dilluns 26 de juliol l'Ajuntament d'Almussafes i l'empresa concessionària del Servei d'Ajuda a Domicili (SAD)Dependència van signar una modificació del contracte que regula la prestació d'esta activitat amb la finalitat d'actualitzar tant el pressupost com el total de persones beneficiades per este programa, finançat per la Generalitat Valenciana. Este 2021, el projecte compta amb 240.000 euros i la previsió és que la inversió necessària per a atendre la creixent demanda siga de 450.000 euros en 2024. Segons l'alcalde, Toni González, "és en esta mena d'accions on s'observa el nivell d'avanç social d'un país i com a administracions públiques hem d'estar a l'altura de les circumstàncies", destaca el primer edil.

En els últims anys, el nombre de persones en situació de dependència reconeguda per l'administració autonòmica ha augmentat considerablement, la qual cosa ha implicat també un augment dels fons destinats al Servei d'Ajuda a Domicili (SAD), un programa amb el qual es dóna suport a aquest col·lectiu poblacional per al desenvolupament de les activitats essencials de la vida diària.

La demanda d'este programa assistencial, que va arrancar a Almussafes en 2019 amb 24 persones usuàries, no ha parat d'incrementar-se. De fet, en l'actualitat es beneficien del mateix un total de 41 persones i la previsió és que este número continue ampliant-se en els pròxims anys, coincidint amb l'augment de les persones amb aquesta dependència reconeguda oficialment. Per això, l'Ajuntament ha modificat el contracte de concessió d'obra pública del Projecte Integral per a Majors signat amb l'empresa AlmussafesGestióSociosanitària, S.L. (GESMED)amb l'objectiu d'incloure dins del Servei d'Ajuda a Domicili Dependència les noves quantitats derivades de les previsions realitzades per al període 2021-2024.

"Iniciatives com esta són les que ens convertixen en una societat veritablement preocupada per la cura i acompanyament de la ciutadania amb necessitats d'atenció especials. Gràcies a este programa, les persones amb dificultats d'autonomia o amb diversitat funcional poden accedir de manera gratuïta a un servei que per a moltes famílies resulta molt costós d'afrontar. És en esta mena d'accions on s'observa el nivell d'avanç social d'un país i com a administracions públiques hem d'estar a l'altura de les circumstàncies", destaca el primer edil.

El passat dilluns 26 de juliol, l'alcalde del municipi, Toni González, i els gerents de la companyia concessionària,EmèritBono i Carlos Giner, van signar l'actualització d'este acord. Del seu finançament s'encarregarà la Generalitat Valenciana, institució que ha vingut augmentant els fons destinats a esta qüestió des de 2020. Un any abans, en 2019, la Diputació de València va atorgar al consistorialmussafenyuna subvenció de 10.000 euros per a l'execució del programa entre octubre i desembre. A partir de llavors va ser l'administració autonòmica la que es va encarregar d'esta qüestió. En 2020 es van destinar 130.000 euros per a tot l'any complet (37 persones usuàries) i este 2021 seran 240.000 euros (41 persones usuàries).

La previsió realitzada pel Departament de Benestar Social municipal és que continuen sent necessàries ampliacions pressupostàries els pròxims anys, cosa que l'Ajuntament ja ha traslladat a la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives perquè es tinga en compte de cara a l'elaboració de futurs Pressupostos de la Generalitat Valenciana. Concretament, es calcula que en 2022 faran falta 310.000 euros, en 2023 380.000 euros i en 2024 al voltant de 450.000 euros. En qualsevol cas, l'actualització del contracte recull que la inversió màxima destinada al servei vindrà determinada directament per la quantia econòmica que finalment siga reconeguda a l'Ajuntament per la Generalitat Valenciana per al finançament del programa.