VILA-REAL
El Ple aprova de manera definitiva el pressupost de 2022 per a garantir la gestió de la ciutat i avançar en la construcció de la nova Vila-real del segle XXI
L'aprovació definitiva del pressupost ha tirat avant amb el vot favorable de PSPV i Unides Podem, l'abstenció de Ciutadans i Compromís i el vot en contra de Partit Popular i Vox
REDACCIÓ - 16/02/2022
Pleno/EPDA
Pleno/EPDA

El Ple de l'Ajuntament de Vila-real ha aprovat de manera definitiva el pressupost municipal de 2022, que ascendeix a 52.550.000 euros i que té com a eixos principals el reequilibri, la prudència i la responsabilitat. L'equip de govern ha convocat la sessió de manera extraordinària i urgent davant la importància de donar via lliure els comptes anuals, tal com ha remarcat l'alcalde, José Benlloch, per la "necessitat que entre en vigor el pressupost al més prompte possible". En aquest sentit, el primer edil ha recordat que "volem que aquests més de 50 milions d'euros estiguen com més prompte millor al carrer". Així, ha justificat la urgència de la sessió perquè "els projectes que estan previstos, alguns dels quals estan ja llestos per a escometre's, puguen tindre el crèdit necessari". L'alcalde ha subratllat també que amb l'aprovació definitiva del document "podrem començar a tramitar els 60 convenis de l'aliança amb la societat, que ascendeixen a prop de 3 milions d'euros, i llançar les convocatòries de subvencions".

Una altra de les prioritats de l'equip de govern amb l'entrada en vigor dels comptes de 2022 serà la cobertura de places de personal per a "assegurar al gestió del dia a dia de la ciutat"; especialment, Benlloch ha fet referència al contracte programa de Serveis Socials que "quasi ens permetrà duplicar la plantilla existent en aquest departament per a acabar amb les llistes d'espera i complir amb la nova llei de Serveis Socials Inclusius de la Comunitat Valenciana, que delega més competències als ajuntaments". La necessitat de saldar com més prompte millor les últimes sentències urbanístiques de l'etapa del PP, per valor de prop d'un milió d'euros, així com de disposar de pressupost per a poder optar a projectes finançats amb fons europeus són unes altres de les raons exposades pel primer edil per a la convocatòria urgent de la sessió.

 

Els pressupostos responen a quatre objectius principals: garantir i millorar els serveis públics; reduir el deute, que passarà del 68% al 57%; assegurar la capacitat de resposta davant la pandèmia; i reimpulsar projectes que la pandèmia ha frenat i "aquells que ens ajudaran a construir la nova Vila-real del segle XXI". Els comptes inclouen 250.000 euros per a la Mesa del pacte local pel renaixement, que des de 2020 ha impulsat accions de recuperació i lluita contra la covid per import d'1 milió d'euros. En l'apartat d'inversions, que ascendeix a 1,5 milions d'euros, la prioritat és el pagament de sentències de l'urbanisme heretat del PP, que ascendeixen 870.000 euros, i que es pagaran amb un préstec. A xicotetes inversions es destinen 285.000 euros de recursos ordinaris. A més, també s'inclouen 360.000 euros per a la reforma de l'alberg de la Verge de Gràcia, amb una subvenció de la Diputació de Castelló.

L'aprovació definitiva del pressupost ha tirat avant amb el vot favorable de PSPV i Unides Podem, l'abstenció de Ciutadans i Compromís i el vot en contra de Partit Popular i Vox; i ha sigut possible després de la desestimació de dues al·legacions relatives a la plantilla de personal sobre la base dels informes dels tècnics, que han constatat que cap d'aquests recursos era motiu d'impugnació del pressupost.

La sessió ha començat amb retard degut a una qüestió tècnica. El regidor de Compromís Santi Cortells va presentar en la vesprada d'ahir un escrit per a sol·licitar el vot telemàtic al·legant que en el moment de celebrar-se el ple havia d'estar a cura d'un menor per trobar-se en situació de permís de paternitat. Benlloch ha informat que, vist l'escrit, i a fi de garantir la legalitat en l'aprovació d'un document tan important com el pressupost municipal, la Secretaria municipal ha emés aquest mateix matí un informe sobre aquest tema en el qual assenyala que "no té cabuda en aquest moment la pretensió instada pel regidor".