L’Ajuntament de Morella ha aconseguit augmentar la subvenció que dona la Generalitat Valenciana (GVA) a l’Escola de Música per al curs passat. Així, la xifra d’esta ajuda arriba als 57.843,42 euros per a l’exercici 2023-2024, la qual cosa suposa un augment de 27.458,95 euros respecte al curs anterior. Un augment del 90% comparat amb els 30.484,47 euros del curs 2022-2023.
L’alcalde de Morella, Bernabé Sangüesa, ha destacat que “es tracta d’un augment de l’ajuda molt important per al funcionament de l’Escola de Música de Morella perquè les xiquetes i xiquets, i qui vulga, puga estudiar al poble”. El primer edil ha afegit que “l’Escola de Música està en una situació econòmica difícil, de manera que estes ajudes són necessàries per no dir imprescindibles per a cobrir les despeses del servei” les quals han augmentat “ja que s’ha regularitzat a tot el personal, la nova ubicació al Colomer Zurita també incrementa les despeses de manteniment i hi ha més alumnes, la qual cosa és positiva, però augmenta els costos”. També ha explicat que “l’objectiu que tenim és el d’arribar a un finançament igualitari entre les tres parts implicades en este servei, per tant, la finalitat és que la generalitat pague el 33% del pressupost anual del servei, l’Ajuntament també el 33% i l’altre 33% l’alumnat. Actualment, el consistori paga més del 50%, la qual cosa fa trontollar la viabilitat financera del centre i del mateix ajuntament”.
Proposta de preus de l’Escola de Música per al curs 2024-2025
A més d’esta ajuda, l’Ajuntament de Morella i la direcció de l’Escola de Música preparen curs 2024-2025. Ambdues entitats han preparat una proposta tècnica de preus i noves classes per al nou exercici que començarà al mes de setembre i que es presentarà esta vesprada al ple ordinari de l’ajuntament. Esta pretén continuar amb preus assequibles per a les famílies que utilitzen el servei i garantir el tant el seu futur com les associacions que el componen. D’esta manera, hi ha preus que augmenten des d’un euro al mes fins a cinc euros depenent de les assignatures o el nombre d’instruments entre altres, mentre que altres assignatures baixen de preu per fomentar la formació musical del programa complet. En tot moment es prioritza l’alumnat que fa el currículum complet, ja que són qui més despesa tenen, pel qual en este cas les assignatures de conjunt coral o banda continuen sent gratuïtes. També hi ha descomptes per les persones que estudien diversos instruments. Finalment, s’incorpora l’assignatura d’iniciació instrumental per l’alumnat que va començar l’any passat sensibilització artística amb especialitats de menys durada, entre 30 i 45 minuts a la setmana, amb un preu proporcionat a esta.
Es tracta d’una proposta presentada i consensuada amb els tres partits polítics que formen el ple (Independents per Morella, Partit Socialista del País Valencià i Partit Popular), així com la direcció de l’Escola de Música, l’Associació Musical Mestre Candel i el consell escolar on estan representades les famílies, qui són les usuàries del servei. Amb estos nous preus, suposaran un increment dels ingressos al voltant de 1.000 euros al mes que després aconseguirà una altra pujada similar per part de la Generalitat.
Cal explicar que, a més, l’Escola de Música comptarà per primera vegada amb altres subvencions com una de 3.000 euros aproximadament que es destinaran per a despesa corrent i s’optarà a altres de fins a 5.000 euros per a instruments i equipament. La regidora d’Educació, Ruth Martínez, junt amb la direcció del centre han mantingut diverses reunions amb la Diputació de Castelló per aconseguir més ajudes a l’escola i augmentar l’equipament d’esta.